Optymalizacja dopłat ekologicznych
Marzena Żeber, 09.08.2009
 
Rolnictwo ekologiczne cieszy się coraz większą popularnością zarówno wśród producentów, jak i konsumentów zdrowej żywności. Przechodząc na ekologiczne metody produkcji, mamy do czynienia ze znacznym spadkiem plonów na skutek zaprzestania stosowania tradycyjnych nawozów i zastąpienia ich nawozami dopuszczonymi do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Ekstensywne metody produkcji w połączeniu z płatnościami ekologicznymi oraz innymi pakietami rolnośrodowiskowymi mogą czynic produkcję, dotąd mało intratną, opłacalną. W założeniach do pakietów rolnośrodowiskowych w PROW (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich) 2007-2013, mówi się o spadku przychodów nawet od 60 do nawet 100%. Efekt ten mogą zrekompensować płatności rolnośrodowiskowe, w tym ekologiczne, których głównym zadaniem jest zachęcenie rolników do porzucenia konwencjonalnych metod i przejście na praktyki przyjazne środowisku.
 
Aby zostać ekologicznym producentem żywności, należy w pierwszej kolejności przesłać zgłoszenie do odpowiedniej jednostki certyfikującej gospodarstwa ekologiczne (spis jednostek jest w pełni dostępny na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa www.minrol.gov.pl, informacje na ten temat można także uzyskać od doradców rolnośrodowiskowych), a następnie kopię zgłoszenia dostarczyć do właściwego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wybrana przez danego rolnika jednostka po okresie zmiany (po ok. dwa, trzy latach) wystawi gospodarstwu certyfikat rolnictwa ekologicznego.
 
Stosując ekologiczne metody produkcji, warto skorzystać z dopłat rolnośrodowiskowych , które mają na celu zrekompensowanie utraconych korzyści w porównaniu z konwencjonalnymi metodami gospodarowania. Wnioski o dotacje rolnośrodowiskowe składa się w terminie tożsamym dla wniosków o przyznanie płatności obszarowych. Należy pamiętać, iż kopię zgłoszenia zamiaru rozpoczęcia ekologicznego gospodarowania składa się wraz z pierwszym wnioskiem o dopłaty rolnośrodowiskowe.
 
Program wsparcia działalności rolnośrodowiskowej przewiduje duże pole manewru dla gospodarstw chcących przestawić się na produkcję ekologiczną. Sporo łąk w strukturze gruntów oraz potrzeba ekstensywnej produkcji może być dobrym powodem do przestawienia gospodarowania na ekologiczny chów bydła mięsnego. Tym bardziej, iż przemawiają za tym kuszące dopłaty rolnośrodowiskowe.
 

Źródło: Emilia Patelska, "Optymalizacja dopłat ekologicznych", Top Agrar Polska, 01.08.2009

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska