Fairtrade praktycznie oraz certyfikacja produktów ekologicznych
01.10.2009
 
Fairtrade praktycznie oraz certyfikacja produktów ekologicznych
29 września odbyło się kolejne seminarium Zielonej Inicjatywy Gospodarczej na temat nowych aspektów Fairtrade, a także certyfikacji produktów ekologicznych po nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym. Gośćmi seminarium były Pani Justyna Szambelan, koordynatorka Koalicji Sprawiedliwego Handlu oraz Pani Beata Pietrzyk, dyrektor Biocert Małopolska
 

Pierwsza część seminarium była poświęcona prezentacji Pani Justyny Szambelan, koordynatorki Koalicji Sprawiedliwego Handlu. Koalicja Sprawiedliwego zrzesza większość firm i organizacji w Polsce, które zajmują się Fairtrade.
Sprawiedliwy Handel (Fair Trade) jest zorganizowanym ruchem społecznym, który poprzez handel dąży do wzmocnienia pozycji producentów z krajów Globalnego Południa i promowania zrównoważonego rozwoju. Beneficjentami Sprawiedliwego handlu są producenci i pracownicy z ubogich krajów Południa. Produktami Sprawiedliwego Handlu są przede wszystkim kawa, herbata, owoce tropikalne, przyprawy, orzechy, ryz, róże, wino, bawełna. Sprawiedliwy Handel jako ruch społeczny dotyczy producentów z Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Podstawowe zasady SH to: uczciwa cena, sprawiedliwe płace i odpowiednie warunki socjalne, dążenie do niezależności, zmniejszenie liczny pośredników, świadomość konsumentów, ochrona środowiska.
Organizacje Sprawiedliwego Handlu importują produkty z Południa na zasadzie Sprawiedliwego Handlu, natomiast „sklepy świata” (world shops) sprzedają produkty Fairtrade.
Organizacje certyfikujące ustalają standardy, sprawdzają zgodność danych firm i organizacji oraz przyznają certyfikaty. Istnieją dwie organizacje certyfikujące, jedna z nich przyznaje znak Fairtrade (Fairetrade Labelling Organisations International FLO Int.). Sprawiedliwy Handel (Fair Trade) to cały ruch zaangażowany w zapewnienie godnego życia rolnikom i pracownikom z Południa poprzez sprawiedliwe warunki handlowe.
Fairtrade to nazwa systemu certyfikacyjnego i znaku certyfikacyjnego, przyznawanego przez FLO Int., która określa standardy i prowadzi kontrolę. Jeśli wszystkie surowce pochodzące z Południa pozyskano od producentów, bądź pośredników spełniających standardy, można umieścić znak Fairtrade na opakowaniu danego produktu. Znak przyznawany jest poszczególnym produktom, nie świadczy o całej działalności firmy i marki.
WFTO (World Fair Trade Organization) zrzesza organizacje Sprawiedliwego Handlu, ponad 300 z 70 krajów, nie tylko organizacje z bogatej Północy, ale też z ubogiego Południa, które produkują "sprawiedliwie", także spółdzielnie i plantacje.
Jak sprzedawać produkty Fairtrade? Sprzedawanie produktów opatrzonych znakiem certyfikacyjnym Fairtrade nie wymaga żadnych formalności. Jak zacząć sprzedawać produkty fairtrade? Można się zaopatrzyć u importerów bezpośrednich (współpraca z partnerami z Południa) lub u polskich sprzedawców sprowadzających gotowe do sprzedaży, przetworzone i konfekcjonowane produkty Fairtrade sprowadzane z zagranicy.
EFTA ( European Fair Trade Association) zrzesza importerów współpracujących z partnerami z Południa na zasadach Sprawiedliwego Handlu.
Do najpopularniejszych firm sprzedających produkty SH pod własną marka należą: GEPA, El Puente, EZA, CTM Altromercato, Divine Chocolate, Cafedirect.
 
W drugiej części seminarium ZIG-u Pani Beata Pietrzyk, dyrektor Biocert Małopolska Sp. z o.o. opowiedziała o certyfikacji produktów ekologicznych oraz nowelizacji ustawy o rolnictwie ekologicznym.
Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym oznacza poświadczenie przez niezależną jednostkę certyfikującą, iż produkt podlega kontroli, a produkt jest wytworzony zgodnie z wymaganiami Rozporządzeń (WE) NR 834/2007 oraz (WE) NR 889/2008.
Istotą procesu certyfikacji produkcji prowadzonej metodami ekologicznymi jest kontrola.
Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym, wprowadzająca powyższe rozporządzenia, obowiązuje od 7 sierpnia 2009r. Wprowadza ona dodatkowo rozporządzenia odnośnie przywozu towarów z krajów trzecich, jak również certyfikację akwakultury i wodorostów morskich. Zgodnie z rozporządzenie 834/2007 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi upoważnia jednostki certyfikujące do prowadzenie kontroli. W Polsce istnieje prywatny system certyfikacji. Nadzór nad jednostkami certyfikującymi oraz producentami sprawuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Podstawowe cele certyfikacji: przyjęcie, ocena pod względem formalnym i zarejestrowanie wniosku certyfikacji, kontrola przeprowadzona u producenta, badanie próbek (w uzasadnionych przypadkach), ocena dokumentacji dołączonej do wniosku, protokołu z kontroli, wyników badań oraz ocena wyników kontroli, wydanie lub odmowa wydania certyfikatu, nadzór nad wydanym certyfikatem.
Oznakowanie produktów rolnictwa ekologicznego polega na umieszczeniu na etykiecie lub opakowaniu tego produktu: terminu odnoszącego się do produkcji ekologicznej oraz wersji skróconej typu „eko” i „bio”, wspólnotowego logo – obowiązkowe od 1 stycznia 2010, numeru kodowego (identyfikacyjny) upoważnionej jednostki certyfikacyjnej. Oznaczenia „rolnictwo UE” występuje, gdy surowiec wyprodukowano w UE, natomiast „rolnictwo spoza UE”, kiedy surowiec rolniczy wyprodukowano w krajach trzecich.
Etykietowanie lub opakowanie środka spożywczego, który nie został wyprodukowany lub przetworzony metodami ekologicznymi, nie może zawierać napisów sugerujących, że środek ten jest produktem rolnictwa ekologicznego.
Certyfikacja:
- Chroniona Nazwa Pochodzenia
- Chronione Oznaczenia Geograficzne
- Gwarancja Tradycyjna
- Specjalność
- Rolnictwo Ekologiczne
- Specjalność
- "Jakość Tradycyjna"
 
 
Następne seminarium Zielonej Inicjatywy Gospodarczej odbędzie się 6 października, tematem będzie "Personel w małej firmie: motywacja i kwestie prawne"
 

Źródło: Beata Pietrzyk, Biocert Małopolska Sp. z o.o. , Justyna Szambelan, Koalicja Sprawiedliwego Handlu

tagi: ZIG

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska