W programie przeglądu filmów kulinarnych Kuchnia.tv Food Film Fest znajdzie się 9 filmów dokumentalnych z Europy i Stanów Zjednoczonych, w tym obrazy pokazywane i nagradzane na międzynarodowych festiwalach filmowych. Pierwszego dnia selekcja objęła obrazy ukazujące, jak wielki wpływ na jakość życia ma to, co trafia na talerze. Film otwierający przegląd to fascynujące spojrzenie na zmiany, które zaistniały w XX wieku w amerykańskiej kulturze żywieniowej. Obraz otrzymał m.in. nagrodę Międzynarodowej Organizacji Dokumentalnej (International Documentary Association). Został również najlepszym dokumentem na festiwalach HD FEST w Los Angeles oraz Indie Fest 2008.
Tego samego dnia zostanie wyświetlony film niemieckiej reżyserki Antje Christ „Dabbawalla – perfekcyjny chaos” („Dabbawalla – the Lunchbox Miracle”), ukazujący system pracy kurierów, którzy każdego dnia dostarczają ponad 200 tys. posiłków w Bombaju. Obraz był pokazywany na festiwalu filmowym we Florencji.
Trzecią piątkową propozycją Kuchnia.tv Food Film Fest jest „Jedzenie zaprojektowane” („Food Design”) Martina Hablesreitera i Sonji Stummer. Dokument opisuje, jak kształty, kolory, zapachy, konsystencja, dźwięki wydawane podczas jedzenia i techniki produkcyjne wpływają na design produktów spożywczych.
Drugi dzień imprezy to filmy zaangażowane społecznie, pokazujące, jak powstaje jedzenie, jakie są skutki społeczne, środowiskowe i kulturowe uprzemysłowienia procesu wytwarzania żywności. W sobotę widzowie przeglądu zobaczą film Didiera Fassio „Wojny bananowe” („Banana Wars”) o walce o udziały w rynku, która toczy się miedzy potentatami producentów bananów oraz „Terra Madre” („Terra Madre”) Ermanno Olmiego, film o międzynarodowej organizacji Slow Food. Obraz był pokazywany na Berlinale 2009 i na festiwalu filmowym w Bolonii.
Trzeci sobotni tytuł to „Food, Inc.” („Food, Inc.”) w reżyserii Roberta Kennera, który odkrywa kulisy systemu produkcji żywności w Ameryce i stawia tezę, że producenci celowo ukrywają przed konsumentami informacje, dotyczące pochodzenia produktów, składników i procesów produkcji.
W niedzielę zostaną zaprezentowane filmy dla prawdziwych smakoszy, opowiadające o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, o jedzeniu jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego. Są to obrazy, które przedstawiają historie ludzi oddających się z pasją sztuce gotowania. Tego dnia na ekranie pojawią się: „Made in Neapol” („Made in Naples”) Manueli Cutolo, fascynujący obraz o pizzy z Neapolu, „Smakując północ” („Looking North”) Pierra Deschampsa, ukazujący wyjątkowe kulinarne wydarzenie, które miało miejsce w kopenhaskiej restauracji Noma i zgromadziło najlepszych szefów kuchni i krytyków kulinarnych z całego świata.
„Le Cirque – stolik w raju” Andrew Rossiego to film zamykający tegoroczny przegląd. Obraz przedstawia postać Siria Macciniego, właściciela jednej z najlepszych restauracji w Nowym Jorku. Dokument był prezentowany na MFF w Berlinie w 2008 roku.
Wkrótce więcej informacji o godzinach pokazów i cenach biletów Kuchnia.tv Food Film Fest na
www.kuchnia.tv
Mamy nadzieję, że nasz przegląd stanie się okazją do dyskusji na tematy związane z polityką i przemysłem żywieniowym, z ekologią oraz ochroną praw zwierząt.
Kulinaria to też historie o ludziach, którzy w jedzeniu odnajdują największą z przyjemności dnia codziennego, to opowieści o tradycjach żywieniowych różnych kultur, o słyynnych potrawach i szefach kuchni.
Jeżli okaże się, że widzowie chcą oglądać tego typu filmy zorganizujemy kolejne edycje F F F!!
Pozdrawiam ciepło i do zobaczenia
Lucyna Miś-Zembowicz
tel.601 565000, lucy@slowfood.waw.pl
P.S. Szczegółowy program FFF i opisy do filmów w załącznikach.