Kryzys omija rolnictwo ekologiczne
Marzena Żeber, 17.07.2009
 
Kryzys omija rolnictwo ekologiczne
Ekologiczna żywność to dobry sposób na dodatkowy zarobek dla mniejszych gospodarstw rolnych.
 

Żywność ekologiczna powstaje w sposób zbliżony do naturalnego: bez dodatku sztucznych nawozów i organizmów genetycznie modyfikowanych, natomiast podczas obróbki bez promieniowania jonizującego. Wyrób taki powinien pochodzić bezpośrednio od producenta, bądź być dystrybuowany w zamkniętym i bezpiecznym opakowaniu.
 
Największe w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej targi żywności ekologicznej ,,Ekogala 2009” nieprzypadkowo odbywają się w Rzeszowie. Ten region to prawdziwy lider w produkcji ekologicznej żywności. W ciągu zaledwie dwóch lat powstały tutaj ponad 2 tysiące gospodarstw ekologicznych.
Organizowana z roku na rok z coraz większym rozmachem impreza, to obecnie największe spośród prezentowanych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej targów żywności ekologicznej, podczas których swoje najlepsze produkty ekologiczne promowało ponad 110 wystawców z Polski i zagranicy. Tegoroczna, trzecia już edycja Targów jest dowodem na to, że ta impreza wystawiennicza wpisała się w kalendarz wydarzeń promocyjnych poświęconych rolnictwu ekologicznemu w wymiarze nie tylko ogólnopolskim, ale i europejskim.
 
Popyt na zdrową żywność dynamicznie wzrasta, lecz głównie za granicą. Blisko 80 procent owoców miękkich jest przeznaczonych na eksport.
 
- Rynek rozrasta się, a kryzysu w rolnictwie ekologicznym nie widać – mówi Marian Wójtowicz, prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego.
Obserwuje się także coraz większe zainteresowanie produkcją ekologicznej żywności wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy w ten sposób chcą poszerzać swoją ofertę dla turystów oraz znaleźć dodatkowe źródło dochodów.
 
Wsparcie dla rolnictwa ekologicznego można otrzymać z Unii Europejskiej. Agencja Rynku Rolnego ma zamiar jeszcze w tym roku wdrożyć nowe projekty wspierające marketing produktów ekologicznych, min. dofinansowanie kampanii promocyjnych oraz informacyjnych realizowanych przez organizacje branżowe (zwrot 80 proc. kosztów).
Budżet projektu przewiduje 55 mln euro rocznie.

Źródło: Adam Cyło, "Kryzys omija rolnictwo ekologiczne", Super Nowości, 25.06.2009

tagi: kryzys, rolnictwo, targi, żywność ekologiczna

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska