Oficjalnie kontrolowanie gospodarstw ekologicznych rozpoczęto w 1988 roku, kiedy 16 z nich zdecydowało się na ekologiczny sposób gospodarowania. Dziś liczba gospodarstw biologicznych, z których wszystkie są prowadzone według norm UE oraz certyfikowane zgodnie ze słoweńskimi zasadami przekracza 2150 i stanowi 3% wszystkich słoweńskich gospodarstw rolnych.
Największą część spośród 30 000 ha certyfikowanych powierzchni rolnych - aż 88%, stanowią pastwiska i łąki, następnie kolejno grunty orne (8%), kultury wieloletnie (2%) i uprawa warzyw (1%). Razem powierzchnie, na których gospodaruje się ekologicznie zajmują ponad 6% rolniczej powierzchni Słowenii.
Kontrola upraw, przetwarzania i sprzedaży podlega trzem instytucjom kontrolnym, które są kredytowane zgodnie z obowiązującym prawem.
Sprzedaż ekologicznych artykułów spożywczych odbywała się początkowo bezpośrednio w gospodarstwach. Później zostały zorganizowane rolnicze jarmarki ekologiczne. Biomarket w Lublanie
świętuje w tym roku swój dziesiąty jubileusz, w Mariborze – dziewiąty. Większy popyt, osiągnięty dzięki reklamie, odzwierciedla się także w zmianie sposobu sprzedaży. I tak, większość produktów
biologicznych sprzedawana jest dzisiaj w supermarketach, część w wyspecjalizowanych sklepach, a sprzedaż bezpośrednia stanowi dziś mniej niż 10%. Większość sprzedawanych w supermarketach
artykułów spożywczych jest niestety importowana i produkty słoweńskie stanowią wśród nich tylko niewielki procent. Przyczyn tego stanu należy upatrywać w niedostatecznej organizacji
przetwórstwa i sprzedaży. W pierwszym rzędzie dotyczy to mięsa, które wprawdzie produkowane jest w dostatecznej ilości, ale przetwórstwo i sprzedaż musi być organizowane indywidualnie i każdy rolnik zmuszony jest na własną rękę znaleźć zbyt. Dlatego też największa część mięsa sprzedawana jest wciąż w konwencjonalnej sieci sprzedaży.
W tej dziedzinie także następują pozytywne zmiany. W kilku sklepach można już kupić słoweńskie biologiczne produkty mleczne, w niektórych częściach Słowenii rozpoczęto sprzedaż mięsa z biologicznego chowu, itp. Zrzeszenie Biodar w zeszłym roku uruchomiło trzyletni projekt promocji, dzięki któremu użytkownicy będą mogli poznać bliżej produkty ekologiczne, a który ma zarazem stworzyć stabilną i trwałą więź między rolnikiem a konsumentem.
Fakultet Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych (FKBV) uniwersytetu w Mariborze przed trzema laty jako pierwszy w Słowenii otworzył kierunek rolnictwa ekologicznego i w tym roku oczekuje pierwszych
studentów. FKBV prowadzi także wiele projektów badawczych związanych z tematyką rolnictwa ekologicznego. Na pierwszy plan wysuwają się tutaj kwestie jakości artykułów spożywczych w
powiązaniu z metodami uprawy oraz mieszane uprawy warzyw.