Cios w ekologiczną żywność
Marzena Żeber, 26.08.2009
 
Cios w ekologiczną żywność
Rynek żywności ekologicznej jest dziś jednym z najlepiej rozwijających się segmentów rynku rolno-spożywczego. Miliony konsumentów przekonały się że żywność ekologiczna (produkowana tradycyjnymi metodami, bez dodatku sztucznych nawozów) jest zdrowsza od konwencjonalnej, przez co są w stanie zapłacić za nią średnio o 30-60 procent więcej niż na zwykłą. Wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce szacuje się na blisko 300 mln zł, zaś na świecie aż na 40 mld USD.
 

W ostatnim miesiącu renomowane pismo „The American Journal of Clinical Nutrition” opublikowało wyniki przekrojowego badania, mającego na celu porównanie wartości odżywczych żywności ekologicznej oraz konwencjonalnej. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z London School of Hygiene & Tropical Medicine na zlecenie brytyjskiej rządowej agencji Food Standard Agency. Jak ostatecznie wykazało badanie, po przejrzeniu ponad 50 tys. publikacji naukowych i artykułów na ten temat, nie ma dowodów na występowanie istotnych różnic w wartości odżywczej między żywnością ekologiczną a konwencjonalną. Z badania nie wynika bynajmniej, iż ludzie powinni przestać jeść żywność ekologiczną. Przekaz wciąż jest taki sam, że powinni stosować zdrową, zrównoważoną dietę i nie ma znaczenia, czy jej zasadniczą podstawą jest żywność ekologiczna, czy konwencjonalna.
 
Mimo konkluzji, raport wywołał oburzenie i odbił się szerokim echem w mediach anglojęzycznych. W celu pełnego porównania żywności ekologicznej z konwencjonalną nie wystarczy jednak odpowiedzieć na pytanie o zawartość składników odżywczych. Trzeba także zastanowić się nad tym, czego ekologiczna żywność nie zawiera w porównaniu z konwencjonalną, min. nie zawiera wielu niepożądanych składników jak metale ciężkie, czy konserwanty. Żywność konwencjonalna jest nafaszerowana chemią, dla poprawienia jej smaku, zapachu, wyglądu, czy też trwałości.
 
Spora część wielkich koncernów spożywczych oferujących dotąd żywność konwencjonalną, np. amerykański Mars, zamierzają zrobić użytek z mody na ekologiczną żywność. Mars zapowiedział, iż do 2020 roku wszystkie jego dostawy kakao będą pochodzić z certyfikowanych, zrównoważonych ekologicznych upraw.
 

Źródło: Wiktor Szczepaniak, "Cios w ekologiczną żywność ", Puls Biznesu, 11.08.2009

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska