Producenci serków oszukują konsumentów
Fundacja Pro-Test, 07.10.2009
 
Producenci serków oszukują konsumentów
Co trzeci z 12 przetestowanych serków wiejskich różnych marek zawierał konserwanty chemiczne. Producenci nie informowali o tym konsumentów.

Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium w Niemczech wykonanie badań próbek 12 marek serków wiejskich zakupionych na polskim rynku. Badania wykazały, że w czterech próbkach marek: Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages znajdują się konserwanty chemiczne. Tymczasem informacji o ich zawartości producenci nie umieszczają na opakowaniach, co jest niezgodne z obowiązującym prawem.
 
Serki wiejskie są naturalną, mało przetworzoną i zdrową żywnością, o czym przypominają sami producenci często umieszczając na etykiecie informację: „produkt naturalny” lub „bez konserwantów”.
 
Samo dodawanie konserwantów chemicznych do serków jest dozwolone przepisami, które określają limity i warunki ich wykorzystania. Nakłada to jednak na producentów obowiązek uczciwego poinformowania konsumentów o stosowanych dodatkach. Dzięki tej informacji konsumenci mogą świadomie wybierać żywność bardziej naturalną, co zresztą – wraz ze wzrastającą świadomością zasad zdrowego odżywiania – staje się modne. Niedopuszczalna jest jednak sytuacja, w której nieuczciwi producenci wykorzystują tę modę, przedstawiając swoje produkty jako naturalne, podczas gdy w rzeczywistości dodają do nich konserwanty chemiczne. Tymczasem na opakowaniach badanych serków, w których w teście Fundacji Pro-Test wykryto kwas sorbowy, znajdowały się następujące informacje: „bez konserwantów” (Pilos), „tylko z naturalnych składników” (OSM Garwolin) czy „naturalny” (Páturages i Mlekovita).
 
Co zbadano?
 
W teście wzięło udział 12 naturalnych serków wiejskich następujących marek: Garwolin, Krasnystaw, Mlekovita, Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.), Piątnica, Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole), Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu), Rolmlecz, Serek Wiejski z Łowicza, Sokołów Podlaski, TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa) i Włoszczowa.
 
Najlepszy w teście okazał się Serek Wiejski Piątnica.
 
W ramach testu oceniono następujące parametry serków wiejskich:
 
- oznakowanie etykiety;
 
- zgodność deklarowanej wartości odżywczej z oznaczoną przez laboratorium (zawartość tłuszczu, białka i soli);
 
- naturalność składu (ocena obecności substancji dodatkowych – zagęstników: E407, E410 i E440, a także konserwantów chemicznych);
 
- czystość mikrobiologiczną (obecność bakterii chorobotwórczych: Listeria monocytogenes oraz Staphylococcus aureus);
 
- cechy sensoryczne (wygląd, konsystencja, zapach i smak).
 
Wyniki testu dotyczą badanych próbek serków.
 
_______________________________
 
Pełne wyniki i dodatkowe informacje:
 
Redakcja Pro-Test
 
tel. 0-609-125-137
 
e-mail: redakcja@Pro-Test.pl
 
 
Fundacja Pro-Test jest wydawcą magazynu Pro-Test (dawniej „Świat Konsumenta”) i należy do międzynarodowej organizacji testującej produkty, ICRT (International Consumer Research & Testing), zrzeszającej 41 instytucji konsumenckich z 37 państw.
 
 


tagi: żywność

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska