Nowojorskie jabłka niezgody - Kupuj odpowiedzialnie!
19.02.2010
 
Nowy spot Organizacji City Harvest skierowany do mieszkańców Nowego Yorku. Nawołuje do rozwagi konsumenckiej oraz zwraca uwagę na to ile jedzenia marnują mieszkańcy Nowego Jorku. Czy my nie zachowujemy się podobnie?
 

Spot nowojorskiej Organizacji City Harvest, który w całości jest nakręcony telefonem iPhone (należącej do firmy Apple), wzywa o rozwagę w konsumpcji i szacunek do jedzenia. City Harvest nie zgadza się tym samym na obecne zachowania konsumenckie.
 
Film ma na celu zwrócenie uwagi na dysproporcję między tym, ile nowojorczycy marnują jedzenia, a z drugiej strony ile osób wciąż żyje w głodzie. Użycie jabłek do tego celu nie jest przypadkowe - miasto Nowy Jork zwane jest także "Wielkim Jabłkiem" ("Big Apple"). Początkowo znaczenie to miało wydźwięk pejoratywny i sugerowało, że miasto wysysa soki z całego państwa. Jazzmani w latach 40. i 50. zmienili znaczenie 'Big Apple' na pozytywne. Dzisiaj jabłko symbolizujące obfitość służy miastu niczym herb, którego Nowy Jork, w przeciwieństwie do większości miast świata, nie posiada.
 
Organizacja City Harvest (CH) zajmuje się ludźmi, którzy cierpią głód i którzy z powodu ubóstwa muszą wybierać między kupnem jedzenia a płaceniem rachunków. Jak pokazują statystyki 34% osób spośród nowojorczyków korzysta z dożywiania ‘pogotowia żywieniowego’. I tym właśnie ludziom CH dostarcza żywność, która gdyby nie CH zmarnowałaby się.
 
U nas sytuacja nie wygląda lepiej. Ponad 2, 5 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie. Ubóstwo najczęściej spotykane jest wśród dzieci, rodzin wielodzietnych, osób bezrobotnych, niepełnosprawnych, słabo wykształconych i rolników. Zachęcamy producentów oraz dystrybutorów do bezpłatnego przekazywania nadwyżek żywnościowych Bankom Żywności, te zaś przekażą ją jednej z 3051 organizacji lub instytucji społecznej, którym pomagają. Banki te wspierają stałą pomocą około 1,4 miliona osób. W 2008 roku Banki Żywności rozdały łącznie ponad 45 tysięcy ton artykułów spożywczych.
 
Osoby prywatne mogą przekazywać żywność przy okazji organizowanych przez Banki zbiórek publicznych w wybranych sklepach i supermarketach (np. podczas Świątecznej Zbiórki Żywności). Banki Żywności stale rozwijają swoją działalność, powstaje coraz więcej projektów i przedsięwzięć. Możecie im również pomóc, przekazując sprzęt biurowy, który jest niezbędny do sprawnego działania Federacji i Banków Żywności.
 
Na co dzień pamiętajmy by nie marnować jedzenia. Żywność, która nie została wykorzystana, czyli została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne. Wytworzenie każdego bochenka chleba, torebki cukru czy kartonu napełnionego mlekiem oznacza konkretne ilości kilowatogodzin energii zużytych w procesie produkcyjnym. Jednocześnie wyrzucając żywność marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy więcej odpadów. Zanim kupicie jedzenie zastanówcie się: Czy na pewno to zjecie? Czy wiecie jak to przygotować? Czy nie macie już tego produktu w domu? Więcej o tym jak nie marnować żywności dowiecie się na niemarnuje.pl.

Źródło: kampaniespoleczne, autorka: K. Kamińska, http://www.ekonsument.pl/a550_nowojorskie_jablka_niezgody.html

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska