Kukurydziany syrop glukozowo-fruktozowy - raport
24.11.2010
 
W połowie lat 70. XX wieku amerykański sekretarz rolnictwa Earl Butz powiedział rolnikom: „będziecie duzi, albo was nie będzie”. I rzeczywiście, w USA powstały duże przemysłowe farmy, ogromne plantacje kukurydzy i kolosalne zapasy tego zboża.

Upowszechnienie kukurydzy spowodowało z kolei zawrotną karierę syropu kukurydzianego – substancji składającej się z cukrów prostych: glukozy i fruktozy – karierę, dodajmy, trwającą do dzisiaj.
 
Dzięki syropowi wiele słodkich produktów żywnościowych może być produkowanych taniej, np. Coca-Cola i Pepsi zastępując słodzenie swoich napojów mieszanką syropu kukurydzianego i cukru trzcinowego 100% syropem glukozowo-fruktozowym (otrzymywanym z kukurydzy) uzyskały około jednej piątej oszczędności kosztów produkcji. Syrop pomaga też innym produktom dłużej utrzymać świeżość.
 
Powszechność syropu fruktozowego lub glukozowo-fruktozowego w produktach naszej codziennej diety sprawia, że spożywamy go w dużych ilościach. Na przykład już jedna szklanka napoju gazowanego lub dosładzanego soku owocowego może dostarczyć nam ponad 20% dziennej, bezpiecznej dawki cukrów prostych.
 
Wiemy już, że spożywamy syropu glukozowo-fruktozowego dużo, ale czy jest to złe?
 
Cały raport można pobrać w sekcji Wiedza/Nasze raporty.
 


tagi: raport, żywność

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska